foto: Anna Inghardt



Namn:
Anna Inghardt
Utrustning: Nikon D40
Vad föreställer bilden: Fötter och körsbärsträd

Tycker bild är väldigt trevlig att titta på, den känns så ljus och fresh. Snyggt att blommorna nästan är lika vita som bakgrunden, hade vart en fin sommartavla. Fötterna får en att undra hur bilden är tagen, hänger personen i trädet eller ligger han/hon på marken under? Försöker hitta något att ge annan kritik på men det är svårt efterssom det är en sån enkel och skön bild. Kanske hade det vart snyggt med mer blommor med i bilden som kunde täckt över grenen till höger.
- David

Kritisera Kritikerna: Johanna



Namn: Johanna Lundberg
Utrustning: Canon EOS 400d

Eftersom Johanna befinner sig på annan plats den här helgen så får jag (Annika) posta en bild åt henne, som hon själv valt. Det är ett väldigt fint och känslofullt porträtt på hennes mormor och hon kallar bilden "Jag finns i min mormors ögon". Varsågoda att kommentera bilden! :)

foto: Dennis Wernersson




Namn: Dennis Wernersson
Utrustning: Canon eos 400D + Canon 50/1,8 II
Vad föreställer bilden: Mitt kusinbarn från i somras när det var släktkalas, han var verkligen en riktigt kameraglad kille!

Ett väldigt fint och färglatt porträtt, gillar skärpedjupet ser riktigt snyggt ut med det gröna i bakgrunden. Gillar att ögonen är så levande och stora. En sak som jag ogillar, kanske bara jag men jag har svårt för kladd runt munnen om det inte är överdrivet mycke och passar in i bilden. Fotot är riktigt bra annars tycker jag, roligt och personligt porträtt, tror den kan vara riktigt fin i svartvitt med ljusa toner!
- David

foto: Sara Alamäki



Namn: Sara Alamäki
Utrustning: Canon eos 400D + kitobjektivet (18-55mm) + stativ + fjärrutlösare
Vad föreställer bilden: Jag var ute en regnig kväll med en kompis och fotade. Bilden föreställer en lyftkran som kommit att bli en symbol för staden Luleå.

Tycker den här bilden gör sig jättebra i svartvitt. Jag gillar också kontrasten mellan den väldigt svarta himlen och dom ljusa lamporna.  Det blev snyggt med speglingen i vattnet, som ser väldigt klart ut.

Något jag tycker skulle gjort bilden lite bättre är om du hade försökt ändra vinkel lite. Tycker det är för mycket asfalt mellan vattenpölen och ställningen. Sen hade jag önskat lite mer skärpa i ställningen, men jag vet inte om det är så att det beror på bildkvalitéen.
- Johanna

Tycker att motivet är riktigt snyggt i och med alla lampor. Dessutom så passar bilden väldigt bra i svart/vit. Dessutom får man verkligen en känsla av hur stor kranen är när man ser alla små hus under den.

Dock så tycker jag att du skulle kunna beskära bort allti underkant bakom vattenpölen, det tillför inte något. Sen så ser det ut som om du försökt vinkla bilden, eftersom det är svart på sidorna och ovanför bilden. Förstår inte varför du gjort det eftersom att det bara tillförde en sne horisont, som man alltid ska undvika. Jag tycker också att himlen känns lite för brusig.
-Oskar

Kritisera Kritikerna: Annika


Namn: Annika Svenmarck
Utrustning: Canon EOS 400d + Canon EF 50mm 1.8

Den här veckan är det dags för er att kommentera på en av mina favoritbilder, tagen under en vanlig Kungsholms-promenad. Vi står och tittar bort mot Gröndal, det var kallt och den första snön hade just fallit.

foto: Louise Qvarfordt


Namn: Louise Qvarfordt
Utrustning: Nikon D40
Vad föreställer bilden: Det är en bild jag länge tänkt ta som är inspirerad av John Bauers sagor, tagen augusti 2008. Modellen är en barndomsvän (Alma H) till mig.

Underbar idé, snygg modell och bra genomfört! John Bauers bilder är också helt underbara, jag tycker det är jättekul att du inspirerats av honom.
Men för att få den där lite mer sagolika känslan över fotot så tror jag det skulle passa jättebra med en lite varmare, rödgul ton, samt ljusa upp bilden lite grann.
Jag funderar på om trädgrenen i nedre vänstra hörnet stör mig eller inte, tror nämligen inte bilden vinner på att bli beskuren så grenen försvinner. Då kapas stället där hon bör ha sin fot och bilden blir alldeles för trång. Om du är en hejare på att klona så kan du alltid testa det, annars bara låt den vara.
Det här är en vacker bild som bara kan göras vackrare och vackrare.
- Annika

Tycker bilden är väldigt fin, skön sagokänsla och jag tycker du har lyckats väldigt bra med kompositionen. Har ingen koll på John Bauer men ska garanterat kolla upp det nu. Gillar att det är så mycket grönt i bilden och att hon är omringad av grenar. Om jag ska hitta något som kunde vart annorlunda så tycker jag att grenen nere till vänster kanske skulle beskäras bort, sen är det lite tråkigt med den där mossiga kvisten precis bakom grenen också, lite av det gröna försvinner. Tycker iallafall att bilden är suverän, riktigt fint porträtt!
- David 

foto: Camilla S.


Namn: Camilla S
Utrustning: Canon EOS 40D + Tamron 28-75mm 2.8
Bilden föreställer: Min fina vän som går uppför backen till Gunnebo Slott i Göteborg.

Trevlig bild, snyggt med dimman och diagonalen som skapas av stolparna. Gillar effekten av att hon går in i dimman och att det känns som att hon till slut kommer att försvinna. Om jag ska försöka hitta något som kunde varit bättre så kanske att det är lite väl mörkt nere i det vänstra hörnet mot skogen, kanske vore snyggt med låga kontraster rakt igenom, du kan ju testa. Effektfull bild med kanske lite för hög kontrast.
- David

Den här bilden gillar jag mycket. Diagonalen är riktigt snygg men bilden hade inte varit någonting utan din vän som går där framme. Jag gillar ljuset i bilden, att den är så pass ljus. Men skillnaderna är lite väl stora om man jämför högra hörnet med den vänstra sidan, där träden är väldigt mörka och röriga.
En sak som stör mig lite är skuggorna, eller vad det är för något, till höger om din vän.  Men de är ju enkla att klona bort :)
Hursomhelst en snygg, vacker bild med ett rätt klassiskt motiv. Den gör sig riktigt väl i svartvitt.
- Annika

Kritisera Kritikerna: Oskar



Namn: Oskar Holmberg
Utrustning: Nikon D80 + Sigma 10-20
Bilden är tagen på Camp Nou i Barcelona under en match mot Boca Juniors. Barca låg under med 0-1 men vände och vann med 2-1, och då vart alla väldigt glada, som ni ser på bilden!

Be nice! :D

foto: Tina Skiöld



Namn: Tina Skiöld
Utrustning: Nikon D40+Nikkor 55-200mm
Vad föreställer bilden: Ett pappersbruk i Sundsvall

En riktigt effektfull bild med härliga färger och reflektioner. Jag gillar den centrerade kompositionen och att du använt lång slutartid så röken blir så där utdragen. Stjärnhimlen är också väldigt cool, men visst är den fejk? Jag ser ingen stjärnbild bland alla de miljoner stjärnor och det saknar jag lite.
Men annars en riktigt tuff bild som du ska vara mycket nöjd med.
- Annika

Riktigt häftig bild, röken blir väldigt fin med den långa slutartiden, ser nästan lite magiskt ut. Gillar också panorama formatet på bilden, tycker det passar in. Stjärnorna gör också en stor del av bilden, allt känns så klart och fint.
Det jag inte tycker passar in är det gula ljuset till vänster, hade vart snyggt om det också lyst som de andra lamporna, hade känts mer fresh då på något sätt. Trevlig bild annars även om jag kanske håller med Annika om att stjärnorna ser lite fake ut?
- David

Häftig bild! Snyggt med alla olika färger på lamporna, snyggt med röken som är påväg att breda ut sig över himlen, snyggt med de tydliga reflektionerna i vattnet och snyggt med alla stjärnorna.

Det som känns lite underligt är att stjärnorna på den högra sidan känns skarpa, medans de på den vänstra sidan känns suddiga på något sätt. Sen gillar jag inte riktigt placeringen av horisonten, det känns som om den är för mycket i mitten, testa att kapa bort lite av underkanten, inte alltför mycket så att du tar bort reflektionerna, men ändå så att horisonten kommer lite längre ner. Jag tycker även att lamporna på den vänstra sidan känns lite för starka i jämförelse med de på den högra. Det stjäl lite för mycket uppmärksamhet från röken och fabriken, som jag antar är huvudmotivet.

Men ja, det finns lite att förbättra men för övrigt tycker jag att det var en helschysst bild! Antar att du bor där omkring så du kan ju åka dit och testa igen!
- Oskar

foto: Klara Edvardsson x2





Namn: Klara Edvardsson
Utrustning: Canon eos 450d, kitobjektiv 18-55mm
Vad föreställer bilden: En katt och en kebaberia i Spanien

Första bilden: Jag älskar färgen i den här bilden, den känns varm och lite gammaldags vilket gör att den passar bra ihop med motivet. Jag tycker också att det är fin kontrast och struktur i den. Tycker att du överlag har lyckats otroligt bra med fotot.

Dock kan jag känna att palmen uppe i hörnet stör. Den syns inte helt och ögat drar åt flera olika håll eftersom det är många skyltar på höger sida. Jag hade gärna sett att du tagit ett steg bakåt och låtit lite mer palm och rymd uppåt kommit med. Då hade man inte fått den kapade känslan, kanske låtit den vara liggande så man ser mer än bara hälften av skyltarna.
Men annars tycker jag det är riktigt snyggt.

Andra bilden: Otroligt charmig bild. Modigt att du vågat kapa katten och tagit med massor av mark, men det funkar och jag gillar det verkligen. Det skapar spänning eftersom det ser ut som om katten är på språng. Dock tycker jag att du kanske hade kunnat ta med lite mer av katten, bara några millimeter till.

Annars är färgerna precis lika grymma som i din andra bild. Är ju ett fan av vinjettering som jag vet många har svårt för, men här passar det in väldigt bra då den ramar in bilden.
Måste erkänna att detta har blivit en av mina favoritbilder nu, riktigt imponerad och jag älskar att bli förvånad över när fotografer bryter mot "kompositionsregler."
- Johanna

Första bilden: I like!! Den här sortens bilder gillar jag, med en väldigt stel, symmetrisk komposition och raka linjer. Färgerna är dessutom riktigt läckra, så ljust och härligt. Plus att du fått fram texturen i dörren riktigt bra.
Det finns inget jag kan klaga på alls, förutom palmen då kanske som Johanna nämnde. Riktigt spännande ställe tycker jag det är, snygga skyltar och schysst atmosfär.

Andra bilden: Jag blev så glad första gången jag såg den här bilden! Gillar verkligen att du brutit mot varenda jävla liten "regel" som finns och tar hem full pott ändå. Regler är till för att brytas sägs det ju!
Färgerna är kanon precis som strukturen och känslan på sanden. Sjukt bra helt enkelt!
- Annika

Första bilden: Riktiga sköna färger, även om de är rätt omättade, om man kan kalla det för det. Ger en schysst känsla och får det att kännas som om det var tagen för länge sedan. Gillar komponeringen med dörren och alla skylta. Många trevliga detaljer som mönstret på dörren och klistermärkena på fönstren, men pricken över i är nog ändå klockan. Gillar den skarpt.

Det som stör mig är att det vita vågorna är rätt utfrätta, samt att himlen är helt överexponerad. Om du fotade i raw så kan du testa att göra om bilden och använda dig av två exponeringar, tror det skulle bli bättre. Sen så känns palmen uppe till vänster rätt störande, den själ för mycket uppmärksamhet tycker jag. Men över lag, en mycket trivsam bild!

Andra bilden: Älskar denna bild, jag brukar själv komponera mina bilder lite annorlunda och jag följer inte de s.k "komponeringsreglerna" som johanna nämnde här ovan, speciellt ofta. Tycker det gör att bilderna känns lite mer originella, trots att man tar på rätt vanliga motiv.

Tycker ljuset är riktigt snyggt med, vinjetteringen passar perfekt. Snyggt att katten är skarp också. Jag skulle kunna tänka mig att du tog bilden utan att titta i sökaren, så att du missade katten, men att det ändå vart ett bra resultat. Jag kanske har fel, förlåt isåfall :) Hehe, men i alla fall, en helsnygg bild som jag inte har något negativt att säga om.
- Oskar

foto: Camilla Olsson



Namn: Camilla Olsson
Utrustning: Nikon D40, Tamron, SP AF 28-75/2,8 XR Di.
Vad föreställer bilden: Uppsala Domkyrka

Tycker att det är en fin bild med flera lager hus, har alltid gillar bilder på byggnader. Härligt ljus på kyrktornet, skymningsljus? Det enda jag riktigt tänker på är den där "skorstenen" till vänster på taken. Tycker den är lite för nära kanten på bilden, det stör mig! Om jag riktigt ska försöka hitta något mer så är det kanske att de tre tornen känns lite för centrerade, tror det hade vart snyggare om de satt närmare någon av hörnen. Annars tycker jag bilden är riktigt trevlig, fina hus, fint ljus och trevlig komposition. Hade dock vart riktigt grymt om himlen var lite mer dramatisk.
- David

Håller med David om att kompositionen kanske skulle varit mer optimal om tornen stått lite längre till höger. Då hade det dessutom blivit mer luft till vänster om kyrkan där byggnaden är aningen kapad just nu. Jag tycker att det är en väldigt fin bild, ljuset är underbart precis som himlen. Det är bra med luft runt de tre tornen och jag gillar den lilla diagonalen som bildas mellan dem.
Det jag skulle förbättrat i redigeringen är att lägga på en varmare ton på husen, just nu är de ganska blå och gör bilden ganska kall på nedre halvan. Tror heller inte det skulle skada att ljusa upp husen samt kyrkan lite så de framhävs mer i bilden.
- Annika

Struligt

Blogg.se har gjort vissa uppdateringar under helgen och detta har medfört att alla våra kommentarer har försvunnit ur arkivet. Eftersom ni skickar in era bilder via kommentarer så är vi nu utan bildmaterial, därför blir det inget nytt fotokritik-inlägg idag. Vi hoppas att kommentarerna kommer tillbaka så snart som möjligt!

Tills allt fungerar som det ska igen kan ni väl berätta för oss vad ni tycker om fotokritik så här långt.
Vad är bra? Vad fungerar mindre bra? Får ni ut något av att läsa här? Finns det något vi kan förbättra?

RSS 2.0